Muğla Büyükşehir 10 yılda 7 Milyar 152 Milyon TL Yatırım Yaptı
Muğla büyükşehir belediyesi 10 yılda muazzam derecede yatırım yaptı. 10 yılda toplamda 7 Milyar 152 Milyon TL yatırım yapıldı.
Muğla Büyükşehir 10 yılda 7 Milyar 152 Milyon TL Yatırım Yaptı
Muğla, 2014 yılında Büyükşehir statüsüne geçtiğinden beri, bölgeye en büyük yatırımları sunan kurum olarak öne çıktı. Büyükşehir Belediyesi, bu dönemde Muğla’ya 7 milyar 152 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdi ve halen devam eden 2 milyar 289 milyon TL’lik yatırımı bulunuyor. Bu projelerin toplam değeri ise 9 milyar 441 milyon TL’yi aşacak.
Büyükşehir statüsüyle birlikte ilçe belediyelerinden devralınan 1 milyar 201 milyon TL’lik borç ödemeleri de yapıldı. FİTCH tarafından 8 defa AAA notuyla ödüllendirilerek, güçlü mali yapısını koruyan Muğla Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilir finansal performansını gösterdi.
Altyapıya Dev Yatırımlar Yapıldı
Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin yaptığı incelemeler sonucunda Muğla’nın en büyük sorununun altyapı eksiklikleri olduğu belirlendi. Bu sorunların çözümü için önemli projeler hayata geçirildi. Başlangıçta, İller Bankası gibi yerel kredi kuruluşlarından finansman sağlama çabaları olumlu sonuç vermedi. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi, Dünya Bankası ve diğer uluslararası kuruluşlardan maddi kaynak temin etmeye çalıştı. Dünya Bankası’nın sağladığı krediyle bir dizi altyapı projesi gerçekleştirildi.
Özellikle turizm açısından önemli olan Bodrum ve Fethiye gibi şehirlerde birçok önemli proje tamamlandı. Bodrum Turgutreis Atıksu Arıtma Tesisi, Gümbet Gümüşlük Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesinin artırılması, Bodrum Kanalizasyon Hattı, Fethiye Ölüdeniz Arıtma Tesisi gibi büyük altyapı projeleri hizmete açıldı. Ayrıca, Hisarönü-Ovacık Kanalizasyon Hattı ve Fethiye AAT kapasite artış projeleri gibi önemli çalışmalar gerçekleştirildi.
Muğla’nın farklı bölgelerinde de önemli projeler hayata geçirildi. Milas Ören kanalizasyon ve arıtma tesisi, Türkevleri ve Bozalan Çökertme içme suyu projeleri, Ula ve Kavaklıdere kanalizasyon hatları, Datça Betçe içme suyu hattı, Marmaris Bozburun yarımadası içme suyu projesi gibi çalışmalar da bu kapsamda gerçekleştirildi.
Büyükşehir Belediyesinin Projeleri Artıma Kapasitesini %60 Arttırdı
Muğla’nın doğal güzelliklerinin korunması için büyük önem taşıyan atık suyun bertarafı konusunda Büyükşehir Belediyesi’nin projeleri büyük bir başarıya imza attı. 2014 yılında günde 199 bin 430 metreküp su arıtma kapasitesi bulunurken, bugün bu rakam yüzde 60 artışla günde 319 bin 697 metreküpe çıktı. Bu sayede sağlıksız suyun doğaya, özellikle de denize karışması engelleniyor.
Muğla’nın altyapı eksikliği en fazla hissedilen bölgelerinden biri olan Bodrum ilçesinde yapılan çalışmalarla kıyı bölgelerindeki altyapı kullanım oranı yüzde 46’dan yüzde 91’e yükseldi. Ayrıca, içme suyu konusunda da Büyükşehir Belediyesi tarafından önemli yatırımlar yapıldı. 2014 yılında 9 bin 869 kilometre olan içme suyu hat uzunluğu, yapılan çalışmalarla 11 bin 454 kilometreye yükseldi. Bu gelişmelerle birlikte Muğla’da yaşayanların içme suyu ve atık su arıtma konularındaki yaşam standartları önemli ölçüde yükseldi.
Büyükşehir Şehir Genelinde 3 bin 256 Kilometre Yol Çalışması Yaptı
Muğla Büyükşehir Belediyesi, son 10 yılda sorumluluğundaki yolların toplam uzunluğu 2 bin 346 kilometreyi bulan alanlarda 3 bin 256 kilometrelik bir çalışma gerçekleştirerek kırsal ve kıyı bölgelerini birbirine bağladı. Sadece yol yapımına yapılan harcama 1 milyar TL’yi aştı. Hizmet kalitesini artırmak için MUSKİ, ek hizmet binası ve Makine İkmal tesisleri gibi önemli yapılar inşa eden Büyükşehir Belediyesi, Muğla’nın çeşitli bölgelerine Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi, Kent Meydanı, Cengiz Bektaş Kent Belleği ve Kültür Merkezi, Turgutreis Yaşam Merkezi, Ortaca Cem ve Kültür Evi, Milas Kültür Merkezi gibi tesisler kazandırdı.
Ayrıca, yaşlılar için Huzur Evi, Karaçay Köprüsü, Geçici Hayvan Bakımevi, Menteşe ve Bodrum Otogarı, Yağ Hali, Kızılağaç Akaryakıt İstasyonu, Yatağan Hasan Haşmet Işık Yüzme Havuzu ve çeşitli sosyal tesisler de halkın hizmetine sunuldu. Bunların yanı sıra Gözcüler Evi, Çeşmeköy Camii, Pınarköy Camii, Cemil Toksöz Konağı, Ağa Bahçesi Konağı ve Sosyal Tesisi gibi kültürel mirası koruma ve yenileme çalışmaları da gerçekleştirilerek Muğla’nın kültürel dokusu güçlendirildi.
Tarıma Destek Hızla Büyüdü
Muğla Büyükşehir Belediyesi, tarım sektörüne ve üreticilere destek vermek amacıyla çeşitli önemli adımlar attı. Kurduğu laboratuvarlar, yerel tohum merkezi, meyve sebze kurutma tesisi, deneme bahçeleri, ipekböcekçiliği desteklemeleri, alım garantili üretim programları, kıl keçisi desteği, kaba yem desteklemeleri, fidan desteği, temiz petek projesi ve üretim kooperatiflerini Güçbirliği çatısı altında bir araya getirerek köylülere önemli destekler sağladı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, Türkiye genelinde 81 ilde 19 milyon yerel tohumun dağıtımını gerçekleştirirken, 25 milyon alım garantili çiçek üretimine destek verdi. Ayrıca, üretim kooperatiflerine ekipman ve malzeme desteği sağlayarak köylülerin üretim kapasitelerini artırdı. Bu adımlar hem üreticilere güçlü bir destek sağlarken hem de Muğla’nın tarım ve ekonomisine katkıda bulundu.
İl Genelinde Sağlık Hizmetleri Arttırıldı
Muğla Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de birçok ilki gerçekleştirerek engelleri hizmetleriyle kaldırdı ve sağlık alanında önemli adımlar attı. Engelli bireylerin birlikte keyifli vakit geçirebilmeleri için Türkiye’de ilk olan Kısa Mola merkezlerini hayata geçirdi. Ayrıca evde bakım hizmetleri, engelli ve hasta nakilleri konusunda Muğla genelinde hasta nakillerinin yüzde 75’ini gerçekleştirdi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, yerel yönetimlerde ilk olan Oyuncak Kütüphanesi, 100 Yaş Evi, Gündüz Bakım Evleri, engelsiz plajlar gibi hizmetleriyle de ön plana çıktı. Türkiye’de ilk kez uygulanan Mor Yaşam, Halk Kart desteği, öğrencilere yönelik kırtasiye ve eğitim yardımları gibi programlarla da 7’den 70’e tüm vatandaşlara destek oldu. Ayrıca, hayvan dostlarını da unutmayan Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en donanımlı Geçici Hayvan Bakımevi’ni Muğla’ya kazandırdı.
Muğla Doğası İçin Hukuki Mücadeleler Verildi
Muğla’nın doğal güzelliklerini korumak için çeşitli projeler ve yatırımlar gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, son 10 yılda 202 çevre davasıyla hukuk mücadelesi verdi. Muğla’nın mavi kıyılarındaki deniz araçlarından atık toplamak için 8 atık alım teknesi temin edilirken, il genelindeki hafriyat alanı sayısı 1’den 9’a çıkarıldı. Ayrıca, Menteşe’ye hizmet verecek Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi ve Muğla’nın ilk Tıbbi Atık Tesisi’nin yanı sıra Milas’a 25 yıl hizmet edecek Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi gibi önemli tesisler hayata geçirildi.
Vahşi depolama alanlarını rehabilite eden Büyükşehir Belediyesi, bu alanlara 4 bin 550 adet ağaç dikerek doğanın yeniden canlanmasına katkı sağladı. Bu çabalarla Muğla’nın doğal dengesini koruyarak gelecek nesillere temiz bir çevre bırakma hedefi doğrultusunda önemli adımlar atıldı.